Wat?
De AF-Twin heeft twee lenzen: een standaard 35mm/F3,6 (3 el./3 gr.) onder en een 70mm/F6,3 (5 el./5 gr.) boven. Met een knop bovenop de camera wissel je tussen de lenzen (de zoeker wordt dan ook meteen aangepast). Hij heeft autofocus en een automatische belichting, met sluitertijden tussen 1/15 en 1/750 seconde. Automatische flitser (kan ook worden uitgeschakeld of op invulflits gezet worden), DX decodering van 35mm film, ISO 50 tot 3200, zelfontspanner, motordrive, statiefgat. Er gaan twee 3v Lithium CR123A of DL123A batterijen in.
Wanneer?
1991
Hoe
Kringloopwinkel, 1 euro.
Nou?
Ik ben aangenaam verrast door deze camera. Ik kocht hem eigenlijk alleen omdat ik de twee lenzen er wel gaaf vond uitzien. Toen ik er thuis achter kwam dat er twee dure batterijen in moesten (7 euro per stuk, in een camera van 1 euro, hmmm...) was ik licht teleurgesteld, en het ding belandde dan ook in een hoekje. Af en toe kwam ik hem tegen en dan voelde ik me toch wat schuldig. Uiteindelijk bedacht ik dat ik mijn Trip en XA wel heel fijne camera's vond, en heb ik toch maar wat batterijen gehaald. Ook deze Olympus dan toch maar eens getest.
Ondanks de waarschuwing op de Olympus website (“Deze twin-focus camera heeft alle eigenschappen van de AF-1 TWIN, behalve 'weatherproofing'.”) heb ik hem toch maar meegenomen op een tripje naar regenachtig Scotland. De resultaten waren behoorlijk goed. Scherp en helder, en de schuif voor de lenzen is er in geslaagd de meeste regen buiten de camera te houden. Het switchen tussen de lenzen is makkelijk en handig.
Het enige nadeel van de camera is de flits. Standaard staat hij aan, en ik vergeet meestal hem uit te zetten. Elke keer dat je de camera uitschekelt (door de schuif voor de lens te doen) schakelt de flitser ook weer naar de standaardstand (aan). Niet altijd problematisch, maar het kan irritant zijn als er weer eens een voorgrond per ongeluk naar zijn grootje wordt geflitst.
Een kleiner nadeel: het is bepaald geen stille camera. De motor drive is nogal luidruichtig, en die automatische flits is ook bepaald niet onopvallend. Met andere woorden: geen camera voor straatfotografie of wildfotografie.
Maar goed, alles bij elkaar is het toch een heel aardige aanwinst voor de collectie.