Je kunt normale medium format (120) film op een ander spoeltje overztten on zo toch 620-camera's te gebruiken. De film is namelijk hetzelfde, alleen het spoeltje verschilt.
Wat je nodig hebt:
Als je twee lege 620-spoeltjes hebt, is het makkelijk, je kan dan meteen de doka of wisselzak in.
In de wisselzak maak je eerst het volle rolletje los en rol je het in je hand op terwijl je de film van het spoeltje haalt. Pas op dat je de film meeneemt met het papier, het is met het ontwikkelen een beetje een reflex om film en papier van elkaar te trekken, maar dat wil je hier natuurlijk niet. Nou zit de film meestal met een tapeje aan het begin van het papier, dus dat komt wel goed. Het idee achter het eerst helemaal van het spoeltje halen, en dan pas om het nieuwe spoeltje doen, is dat je dan straks niet in de knoop komt met de nummering die je bij het doorspoelen ziet.
Bij het weer opspoelen om het 620-rolletje moet je iets meer opletten dat je de film meeneemt, want aan deze kant zit ie niet vastgeplakt. Ik merkte dat bij het weer netjes strak om het rolletje doen, de film wat opbolde, waardoor ik het tapeje aan het begin (voor de kijker aan het eind) los moest halen en weer opnieuw vastplakken. Scheelt volgens mij hooguit een halve centimeter of zo, dus dat is geen ramp, qua nummering.
Aan het eind een nieuw plakbandje of een elastiekje erom om de boel netjes dicht te houden, en dat is het hele omspoelen.
Maar ik heb geen 620-spoeltjes!
Ook zonder 620-spoeltjes kun je je Brownie of je Duaflex of wat dan ook weer in gebruik nemen. De as van het 620-spoeltje is namelijk vrijwel hetzelfde als de as van het 120-spoeltje, het verschil zit hem in de boven en onderkant. Met een scherp mes, een stuk schuurpapier en een portie geduld kun je eenvoudig een plastic 120-spoeltje wat kleiner maken zodat hij in een 620-camera past.
Met het schuurpapier schuur je de boven- en onderkant van het spoeltje dunner. Boven- en onderkant moeten zeker de helft dunner worden. Pas wel op dat het niet té dun wordt en je er per ongeluk een stuk afbreekt, dat zou jammer van het (vrij vervelende) werk zijn. En probeer het een beetje gelijkmatig te doen, zodat beide uiteinden even dun worden.
Met het mes haal je boven en onder een randje van de buitenkant af. Schuren kan ook, maar een mes gaat sneller. Probeer het zo rond mogelijk te maken.
Ik had de mazzel dat ik in elk geval één 620-spoeltje had, dat ik als voorbeeld kon gebruiken. Voor wie die mazzel niet heeft:
Test af en toe even in de camera of hij al goed is. Het rolletje moet vrij kunnen draaien, maar ook weer niet te los zitten, dan is ie goed.
Het resultaat: een origineel 620-spoeltje, een 120-rolletje, en een gemodificeerd 120/620-rolletje: