Met false color infraroodfilm kun je spectaculaire foto's maken in psychedelische kleuren.
Het leuke van deze film is natuurlijk dat de kleuren die op je foto terechtkomen weinig te maken hebben met de echte kleuren. Dat boombladeren en gras rood kleuren is misschien bekend maar de roze bloemen van het vingerhoedskruid op voorbeeldfoto drie zijn op het plaatje opeens knalgeel geworden. En dat oranje shirt dat ik aanheb op foto twee, is in werkelijkheid knalgroen. Zelf ben ik in wekelijkheid trouwens ook een stuk minder geel…
Terwijl planten en mensen er vrolijk gekleurd uitkomen, blijven zaken zoals gebouwen, stenen, zand, en de kuntstwerken op de andere foto’s (die in werkelijkheid felgekleurd waren), grijs en wit. Maar het mooiste van de film is denk ik wel de waanzinnige detaillering die je krijgt. Op de een of andere manier lijkt het op de beste foto’s wel of elk blaadje en elke grasspriet uit het beeld knalt.
Je moet bij het fotograferen met deze film wel met een paar dingen rekening houden.
Voor mooie foto’s heb je een kleurfilter nodig: rood, geel of oranje. Dat houdt een deel van het zichtbare licht tegen, waardoor het infraroodeffect beter uitkomt. Voor mijn foto’s heb ik een oranje filter gebruikt (een ander heb ik niet…). Zonder filter zal het zichtbare licht het infraroodeffect teniet doen en dat is zonde van je dure rolletje.
Denk eraan dat je bij het belichten rekening houdt met je filter. Die 400 iso gaat uit van een geel filter maar gebruik je oranje of rood, dan moet je daarvoor compenseren door ofwel iets langer te belichten, ofwel je diafragma te vergroten. Ik zou zeggen langer belichten, vanwege het volgende punt:
Focussen kan lastig zijn. Om de een of andere reden ligt het focuspunt met Aerochrome net wat anders dan bij normale film. Om te voorkomen dat je foto’s onscherp worden, kun je het beste een klein diafragma gebruiken, zodat je de grootste scherptediepte hebt. Zorg dan wel dat je genoeg licht hebt voor een snelle sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen of gebruik een statief (of de grond, een muurtje, etc.).
Infraroodfilm is HEEL ERG gevoelig voor licht. Als je een camera hebt met zo’n rood venstertje om het aantal opnames te tellen (een Diana of een Holga bijvoorbeeld), plak dat dan goed af met zwart tape (gok maar hoe ver je doordraait, of test met een gewoon rolletje hoeveel slagen je aan de knop moet doen). Zeg het ook tegen je ontwikkelboer dat het infrarood is, en dat de film in totale duisternis ontwikkeld moet worden, anders krijg je nare lichtlekken op je film. Ik heb de mazzel dat ik een lichtdichte Yashica-D heb en mijn eigen film kan ontwikkelen, dat scheelt een hoop stress.