Wat?
Met een halve lensdop en dubbele belichting kun je hele leuke effecten bereiken.
Hoe?
Men neme dus een stukje karton, trekke de lens over en knippe een rondje uit, met wat extra karteltjes om om te vouwen, en dat doormidden. Dan een strookje karton dat tot een ring wordt gevormd die precies om de lens heen past. Ongeveer met de diepte van de lensdop, dan zit ie goed. Kartonnen halve cirkel eroverheen vouwen (de karteltjes dan) en vastplakken met plakband. Goede lijm kan ook, maar die liet bij mij vrij snel weer los. Voor de sier kan er een tweede randje karton omheen in een leuk kleurtje en zonder plakband. Of niet. Resultaat:
Nu kun je gaan fotograferen. Je hebt een camera nodig waarmee zonder sluiterbeveiliging, dus waarmee je dubbele belichtingen kunt doen. Een Diana (mini), Holga, Yashoca-D, etc. De basis: zet de splitzer op de lens, zodat de onderste helft bedekt is en neem een foto. Draai niet door. Draai de splitzer zodat de bovenste helft bedekt is en neem nog een foto. Draai door.
Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met beeldcombinaties, meer dan twee opnames, kleinere of grotere bedekkingen, noem maar op. Een van mijn favoriete methoden is de volgende:
- Bedek de onderste helft van de lens en neem een foto van een bos bloemen of een karakteristek gebouw.
- Bedek de bovenste helft van de lens en draai de camera 180 graden.
- Nee dezelfde foto als daarnet.
Het resultaat is vaak verrassend mooi.