Wat?
De verpakking van een wegwerpcamera beweert wel altijd dat je hem vooral niet moet openmaken maar in zijn geheel moet inleveren, maar dat is marketing bullshit.
- Je kan je rolletje veilig uit de wegwerpcamera krijgen.
- Je kan de wegwerpcamera hergebruiken zo vaak je wil.
- Je kan een double exposure-functie toevoegen.
- Je kan een B-setting toevoegen.
Hoe?
Ik gebruikte hiervoor een oude camera van het Kruidvat, maar met een ander merk werkt alles ongeveer hetzelfde. Misschien dat de onderdelen waarnaar ik verwijs er bij jou iets anders uitzien, maar als je goed naar je camera kijkt en wat met de verschillende onderdelen pielt, zie je vanzelf hoe het allemaal in elkaar steekt.
Let op: ik gebruik een camera zonder flitser. Heb je er een met flits, pas dan goed op met de elektrische bedrading. Zelfs als je de batterij eruit hebt gehaald kan je er nog een flinke schok van krijgen. In deze tipster wordt uitgelegd hoe je dat kan voorkomen.
Je rolletje redden
Natuurlijk wil je voor je je camera gaat hacken wel eerst je volgeschoten rolletje redden. Geen probleem. Een wegwerpcamera begint altijd met alle film uit het rolletje getrokken. Elke keer dat je een foto neemt en je doorspoelt trekt de camera weer een stukje film het rolletje in. Als hij vol is, zit alle film netjes in het rolletje. Je kan de camera dus veilig openmaken, het rolletje eruit halen en dat (laten) ontwikkelen.
De camera openmaken
Begin met het karton eraf te halen. Je ziet nu duidelijk de naad tussen voor- en achterkant lopen. Sommige camera's hebben een scharniertje en klappen open zoals een normale camera, die van mij had een losse achterkant. Ik begon aan de onderkant, waar het rolletje zit. Dat klepje liet zich redelijk openwippen, waarna het rolletje er zo uit gleed. Als het rolletje eruit is kan je de camera helemaal open maken. Aan de zijkanten zie je de punten waar je hem met een platte schroevendraaier voorzichtig kunt openwrikken.
Het openmaken kan per merk verschillen. Bekijk je camera goed, dan zie je wel waar je moet gaan wrikken. Hier de camera die ik heb gebruikt, en een andere camera met een scharnier.
Hervullen
Als je de camera open hebt kun je hem al meteen hervullen als je wilt. Stop het nieuwe rolletje (gewone film kan, maar waarom niet zwart-wit, dia, of redscale?) in de camera en steek de uitstekende strook in het spoeltje links. Gebruik eventueel een stukje plakband om te voorkomen dat het losschiet. Ik heb de teller verder genegeerd, maar je kunt hem op E of 00 zetten of zo, dan zal ie ongeveer goed uitkomen. Druk de camera weer dicht en tape de naden af met electriciteitstape om lichtlekken te voorkomen en ervoor te zorgen dat hij niet per ongeluk uit elkaar valt. Spoel nu de film naar links, met het spoelfliebertje linksonder.
Het spoelfliebertje, het makkelijkst te bedienen met een schroevendraaier.
B-setting toevoegen
Maar alleen hervullen is natuurlijk een beetje saai. Een B-setting dus. Laat dat rolletje nog even weg en trek de voorkant van de camera af. Bij mij ging dat heel gemakkelijk, maar check of er geen schroefjes aan de camera zitten die misschien eerst los moeten. Het binnenwerk wordt nu zichtbaar.
Kijk even goed hoe het allemaal werkt. Als je een paar keer afdrukt en weer doordraait (niet met het normale doorspoelwiel, dat doet niks zonder film, maar met het kleinere tandwiel iets links eronder) wordt duidelijk welk palletje de camera op scherp zet en hoe de sluiter werkt.
Om er goed bij te kunnen moest wel de lens nog worden verwijderd, door de twee schroefjes te verwijderen, maar dan ligt het mechaniek in volle glorie voor ons. Voorzichtig ermee, want het zit vrij los en dondert zo uit elkaar. Al is het dan gelukkig ook zo weer in elkaar gezet.
Voor de B-modus knoopte ik een draadje aan het uitstekende dingetje van de sluiter. Trek je aan het touwtje (een beetje naar omlaag), dan gaat de sluiter open. Laat je het touwtje los, dan sluit hij weer.
Double eposures mogelijk maken
Ook double exposures vallen met een draadje te realiseren, dit keer aan het palletje dat de camera op scherp zet (zie de afbeelding). Trek je hieraan, dan kan je opnieuw afdrukken zonder eerst door te hoeven spoelen. Het was wel even pielen om het draadje eromheen te krijgen. Uiteindelijk hielp het om de camera eerst op scherp te zetten en dan wat te hengelen met een lusje.
De volgende stap was om twee gaatjes in de (voorste) buitenkant van de camera te boren, waar de draden door naar buiten worden geleid. Afhankelijk van je camera kijk je waar de draadjes het beste de camera uit kunnen komen. Ik maakte aan weerszijden van de camera een gaatje. Met een beetje geduld was dit prima te doen met een dun schroevendraaiertje. Het is maar waaibomenplastic...
Nu de lens weer netjes vastgeschroefd, de draadjes door de goede gaatjes geleid en de camera weer in elkaar gedrukt. Rolletje erin (redscale in mijn geval) en klaar is kees!
Laatste klusje was toen nog om een paar fliebertjes aan de draadjes te knopen (in mijn geval wat resten plastic van de verpakking van een schroevendraaier, maar karton of een paar knopen of zo werkt net zo goed en ziet er waarschijnlijk een stuk beter uit). Een paar stukjes klittenband en een drupje lijm zorgen ervoor dat de draadjes niet rondzwieren en overal achterhaken of in de knoop raken, maar keurig uit de weg zitten als ik ze niet gebruik.
De gejackte camera. Mooi is anders, maar het gaat om het innerlijk, nietwaar?